فلوشیپ چیست؟
فلوشیپ چیست؟
در حال حاضر با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه های مختلف علمی صورت گرفته است افراد تمایل دارند تا در رشته تحصیلی خود به بالاترین سطح علمی برسند و مدارج را تا بهترین حد طی کنند. در بین رشته هایی که افراد بیشتر از سایرین به دنبال پیشرفت هستند فارغ التحصیلان رشته های پزشکی بوده که تلاش می کنند تا با انتخاب یکی از گرایش های تخصص به صورت حرفه ای و اختصاصی به عنوان متخصص شناخته شوند.
مزیت های فلوشیپ
با شرکت در فلوشیپ، مهارت های عملی و تجربی پزشکان افزایش پیدا کرده و ضمن قوی نمودن رزومه کاری خود، می توانند با کسب تجربه بیشتر و کامل تر، حضور موثرتری در امر درمان و زمینه شغلی خود داشته باشند. در واقع کسانی که می خواهند اطلاعات خود را در خصوص رشته تحصیلی خود به بالاترین حد برسانند و با انجام کارهای تحقیقاتی، مهارت خود را افزایش دهند، می بایست در دوره های تکمیلی فلوشیپ شرکت کنند.
طول دوره فلوشیپ
طول دوره فلوشیپ با توجه به شرایط برگزاری آن، دانشگاه مجری دوره، نوع تخصص و ... از 6 ماه تا دو سال متفاوت است و افرادی که در این دوره ها پذیرفته می شوند می بایست با علم به این موضوع در دوره فلوشیپ شرکت کنند. مدارک صادر شده از سوی دانشگاه های مجری دوره های فلوشیپ دارای اعتبار است و افراد می توانند با ارائه این مدارک سطح علم و توانمندی خود را در خصوص آن عنوان فلوشیپ نشان دهند.
انواع فلوشیپ
همانطور که گفته شد، فلوشیپ ها مربوط به پزشکان متخصص است که تمایل دارند تا در یک بخش خاصی از رشته تخصصی خود علم و تجربه بیشتری کسب کنند.
در بخش تخصص پاتولوژی چندین فلوشیپ با عنوان سینوژنتیک، هماتولوژی، درماتولوژی وجود دارد که به عنوان اصلی ترین دوره های فلوشیپ در این تخصص شناخته می شوند.
بیماری های کلیه و مجاری ادرار دارای گستردگی های فراوانی است که شامل فلوشیپ های پیوند کلیه، اندویورولوژی، سرطان های دستگاه های ادراری - تناسلی و ... می باشد.
بخش گوارش در بدن دارای اجزای متنوعی است که هرکدام دارای پیچیدگی های ساختاری مربوط به خود می باشد. متخصصان گوارش می توانند در فلوشیپ های اندوسکوپی، کلونوسکوپی، تومور های گوارشی و ... شرکت کرده و در این بخش ها تجربه های فراوانی به دست بیاورند.
قلب یکی از ارگان های حساس در بدن است که متخصصان قلب می توانند در دوره های فلوشیپ اکوکاردیوگرافی، اینترونشنال کاردیوگرافی، بیماری های عروق بزرگسالان، عروق کودکان و ... شرکت نموده و تجربه های فراوانی را در این خصوص به دست بیاورند.
متخصصین گوش، حلق و بینی می توانند با گذراندن فلوشیپ هایی مانند لارنگولوژی، جراحی گوش، جراحی لوزه، جراحی بینی و ... حضور پیدا کرده و متناسب با این دوره ها به بیماران خود خدمات مختلفی ارائه نمایند.
با توجه به گستردگی فیزیولوژی بدن کودکان، متخصصان اطفال می توانند در فلوشیپ های مختلفی مانند بیماری های عفونی، قلب و عروق کودکان، گوارش کودکان، خون و لنف و ... شرکت نموده تا با اطمینان بیشتری به کودکان مراجعه کننده خدمت رسانی کنند.
متخصصین جراحی عمومی جزو متخصص هایی هستند که در بخش های مختلف بدن عمل های سرپایی و همچنین تخصصی فراوانی را انجام می دهند و همین موضوع باعث می شود تا این پزشکان به دنبال کسب تجربه در دوره های فلوشیپ باشند. از جمله انواع فلوشیپ در تخصص جراچی عمومی می توان به جراحی پیوند اعضای بدن، جراحی اطفال، جراحی تومورهای سرطانی، جراحی تروما و ... اشاره کرد.
فلوشیپ های تخصص پوست، مو و زیبایی عموما در دوره های پوستی خلاصه می شوند و پزشکان متخصص در این حوزه می توانند در درماتوپاتولوژی، ضایعات پوستی، سوختگی، کاشت مو و لیزر فلوشیپ خود را دریافت نمایند.
فرق فلوشیپ با فوق تخصص
تفاوت های بین فلوشیپ و فوق تخصص به شرح زیر است:
فوق تخصص یک مقطع تحصیلی می باشد، اما فلوشیپ به عنوان یه دوره تکمیلی معرفی می شود.
در انتهای دوره فوق تخصص افراد دانشنامه دانشگاهی دریافت می کنند، اما در فلوشیپ تنها یک گواهی پایان دوره به افراد تعلق می گیرد.
طول دوره فوق تخصص 2 سال تمام و در برخی رشته ها 3 سال است، اما طول دوره فلوشیپ ممکن است تنها در 6 ماه به اتمام برسد هر چند در برخی موارد دوره های 2 ساله هم وجود دارد.