معرفی رشته بیوشیمی بالینی
ناصر ملکنیا (زاده ۲۷ مرداد ۱۳۱۰ - درگذشته تیر ماه ۱۳۸۶)، استاد بیوشیمی و از بنیانگذران دورهٔ دکترای بیوشیمی در ایران بود.
معرفی رشته:
زیستشیمی یا بیوشیمی، (به فرانسوی: Biochimie) مطالعهٔ فرایندهای شیمیایی در جانداران زیستی است.
بیوشیمی با ساختار و عملکرد اجزای سلولی مثل پروتئینها، کربوهیدراتها، لیپیدها، اسیدهاینوکلئیک، و گونههای دیگر زیستمولکولها سروکار دارد.
متخصصان بیوشیمی یا بیوشیمیستها چه کسانی هستند؟
کسانی هستند که بر روی مولکولهای بزرگی مانند پروتئينها، لیپیدها و کربوهیدراتها که در واکنشهای متابولیسمی ارگانیسمهای مختلف اهمیت دارند و بر فعالیتهای سلولی موثر هستند، مطالعه میکنند.
از سویی دیگر، بیوشیمیستها ساختار و نحوه عملکرد مولکولهایی نظیر آنزیمها و DNA را نیز بررسی میکنند.
زمینه کاری ارشد بیوشیمی بالینی:
دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی می توانند در آزمایشگاه های تشخیص طبی، بیمارستان ها درمانگاه ها و مراکز بهداشت، آزمایشگاه های خصوصی و در آزمایشگاه های غذا و دارو به عنوان کارشناس مسئول بخش بیوشیمی مشغول به کار شوند و همچنین امکان کار در حوزه های پژوهشی _آموزشی را هم دارند.
فارغ التحصیلان مقطع دکتری وزارت بهداشت می توانند طرح خود را در قالب هیئت علمی در دانشگاه ها بگذرانند و همچنین پس از فارغ التحصیلی می توانند در فراخوان های جذب هیئت علمی شرکت کنند، امکان کار به عنوان مسئول فنی آزمایشگاه تک رشته ی بیوشیمی و یا مسئول فنی بخش بیوشیمی آزمایشگاه های چند رشته ای هم برای آن ها وجود دارد.
طول دوره رشته بیوشیمی بالینی:
طول دوران تحصیل در این رشته به این صورت که ۳ سال مقطع لیسانس، یک سال فوق لیسانس و ۳ سال دکترا اما بر حسب پایان نامه دانشجویان اغلب بیشتر به طول میانجامد.
واحد های درسی رشته بیوشیمی بالینی در مقطع ارشد:
تعداد کل واحدهای درسی با احتساب پایان نامه، 32 واحد شامل موارد زیر است:
16 واحد دروس اصلی، 8 واحد دروس اختیاری، 8 واحد پایان نامه
دروس اجباری:
آنزیم شناسی عمومی، بیولوژی مولکولی، متابولیسم مواد سه گانه
روشهای آزمایشگاهی و شناخت کار
با دستگاه ها، بیوشیمی بافت ها، بیوشیمی هورمون، بیوشیمی ادرار و خون، سمینار، پایان نامه، کارآموزی
دروس اختیاری:
ایمونوشیمی، اصول شیمی فیزیک، ژنتیک، فیزیولوژی سلول، فیزیولوژی کلیه و مایعات بدن،آمار و کامپیوتر، بیوشیمی تغذیه، بیوشیمی غشاء و انتقال، کاربرد رادیو ایزوتوپ، شیمی دارویی
تفاوت کارشناسی ارشد بیوشیمی وزرات علوم با بیوشیمی بالینی:
جذابیت بیوشیمی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد به ویژه نوع پزشکی آن، داوطلبان زیادی را به سمت این رشته کشانده است. فرق کارشناسی ارشد بیوشیمی وزرات علوم با بیوشیمی بالینی در این است که بیوشیمی بالینی دارای ماهیت پزشکی و تشخیص طبی بوده، در حالیکه در رشته بیوشیمی مفاهیم پایه ای این علم مورد بررسی و پژوهش قرار می گیرد. در مجموع از نظر بازار کار وضعیت رشته بیوشیمی بالینی بهتر است. کارشناسی ارشد بیوشیمی وزارت علوم از حیث پویایی این علم در عرصه های پژوهشی و کشفیات نوین در راستای توسعه این علم مورد توجه علاقه مندان به تدریس، پژوهش و خلاقیت در زمینه بیوشیمی می باشد. زمانی که بحث انتخاب بین این دو رشته از دو وزارت متفاوت در میان باشد باید دید علاقه مندی در کنار بازار کار اهمیت دارد یا علاقه به توسعه مرزهای دانش در این رشته نقش اساسی را بازی می کند.
گستره بازار کار بیوشیمی بالینی در مراکز درمانی، آموزشی، آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی می باشد.
رشته های مجاز برای کنکور ارشد بیوشیمی بالینی:
ایمنی شناسی پزشکی
بهداشت مواد غذایی
بهداشت وبازرسی گوشت
بیوشیمی
داروسازی
زیست شناسی (کلیه گرایشها)
شیمی
علوم آزمایشگاهی
علوم آزمایشگاهی دامپزشکی
علوم تغذیه
علوم دارویی
علوم و صنایع غذایی
ویروس شناسی
برای مشاوره رایگان و معرفی خدمات آکادمی مشاوره تحصیلی دکتر نامجو همین حالا ثبت نام کنید
مراکز استخدام برای رشته بیوشیمی بالینی:
1. مرکز تحقیقات بیوشیمی و بولوژی مولکولی
2. شرکت های فارماسوتیکال
3. مراکز پزشکی و بررسی های آزمایشگاهی
4. دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی
5. مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی
6. صنایع غذایی و تولید محصولات بهداشتی
7. شرکت های تحقیق و توسعه در حوزه بیوتکنولوژی
8. شرکت های تولید محصولات آرایشی و بهداشتی
9. مراکز تحقیقاتی در حوزه زیست فناوری
10. مراکز تحقیقات داروسازی
آینده تحصیلی رشته بیوشیمی:
این رشته در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در ایران پذیرش دارد.
بعد از فارغ التحصیلی از رشته بیوشیمی بالینی، میتوانید به عنوان محقق و پژوهشگر در مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها، شرکتهای داروسازی و صنایع غذایی مشغول به کار شوید. همچنین، میتوانید به عنوان کارشناس آزمایشگاه در مراکز پزشکی و بررسیهای آزمایشگاهی مشغول به کار شوید.
در ضمن، افراد با تحصیل در این رشته میتوانند به عنوان مشاوران علمی در شرکتهای فارماسوتیکال، شرکتهای تحقیق و توسعه، صنایع آرایشی و بهداشتی و شرکتهای بیوتکنولوژی فعالیت کنند. همچنین، افراد با تخصص در بیوشیمی بالینی ممکن است به عنوان اساتید و مدرسان در دانشگاهها و مؤسسات آموزشی فعالیت کنند.
به طور کلی، آینده تحصیلی رشته بیوشیمی بالینی باز و پراز فرصتهای شغلی است و افراد با تخصص در این حوزه میتوانند در صنایع مختلف و مؤسسات علمی و تحقیقاتی مختلف فعالیت کنند.
آزمون کارشناسی ارشد:
دروس و ضرایب در کنکور کارشناسی ارشد بیوشیمی:
ضریب درس بیوشیمی عمومی در کنکور بیوشیمی بالینی 6 است.
شیمی عمومی و آلی درسی با ضریب2، زیست شناسی سلولی-مولکولی با ضریب 2، زبان عمومی با ضریب 3.
ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی:
مجموع ظرفیت پذیرش برای دوره شهریه پرداز یا بین الملل کارشناسی ارشد بیوشیمی دانشگاه های دولتی 79 نفر و مجموع ظرفیت پذیرش برای دوره شهریه پرداز یا بین الملل رشته 11 نفر می باشد.
دانشگاه های پذیرنده:
اراک/اردبیل/ارومیه /اصفهان/اهواز/ایران/ایلام/بابل/بندرعباس/بوشهر/بیرجند/تبریز/تربیت مدرس/تهران/رفسنجان/زاهدان/زنجان/سمنان /شهرکرد/شهید بهشتی/قزوین/کاشان/کردستان/کرمان/کرمانشاه/گلستان/لرستان/مازندران/مشهد/همدان/یاسوج/یزد
قبولی های آکادمی مشاور تحصیلی دکتر نامجو در رشته بیوشیمی